Wij vertrouwen stemcomputers niet!

Op initiatief van onder andere Rop Gonggrijp is de campagne Wij vertrouwen stemcomputers niet gestart. Hierbij wordt aandacht gevraagd voor het fundamentele probleem van de huidige inzet van stemcomputers bij verkiezingen.

Het fundamentele probleem is de oncontroleerbaarheid, achteraf valt er niets te bewijzen als er twijfel zou rijzen over een aspect van de hele stemprocedure. Alles zit in een feitelijk oncontroleerbare black box, de stemcomputer. Het gaat hierbij om de zelfde controleerbaarheid waarvoor wij waarnemers sturen naar landen die net opkrabbelen uit een dictatuur, waar verkiezingen traditioneel omgeven zijn door een cultuur van corruptie en fraude. Hoe zou zo’n waarnemer staan te kijken als er gebruik werd gemaakt van een gesloten computerprogramma?

Inmiddels krijgt de campagne veel aandacht, zowel in de media als bij de politiek. Volgens mij meer dan terecht, lees Vraag en Antwoord – wijvertrouwenstemcomputersniet en de conclusie is onontkoombaar. Een citaat:

Zijn jullie tegen moderne techniek? Willen jullie de vooruitgang tegenhouden?
Integendeel! Bij “Wij vertrouwen stemcomputers niet” stikt het juist van de programmeurs, netwerkspecialisten, computerveiligheidsexperts, systeembeheerders en andere techneuten. We genieten zelf elke dag met volle teugen van de mogelijkheden van de moderne techniek.

Op een mooie luchtige manier is de kern van het betoog als strip getekend door Koen Hottentot, in de strip De Verkiezingskast.

Zorgen we er voor dat we nog dit jaar weer met potlood en papier stemmen?

Controleerbare uitslagen nu! - www.wijvertrouwenstemcomputersniet.nl