Google Android op T-mobile G1, eerste indruk

Image representing Android as depicted in Crun...
Image via CrunchBase

Please note, this blog post is in Dutch (translate).

Mijn eerste indrukken na een paar dagen spelen met de Android powered HTC G1 (door T-Mobile ook wel “Googlephone” genoemd). Voornamelijk vanuit de mogelijkheden op internet gebied, en vergeleken met mijn oude Sony Ericsson 810i (SE).

Direct bij het eerste opstarten krijg je een melding dat de telefoon het best (of alleen maar?) met een google account gebruikt kan worden. Ik heb niet geprobeerd wat er wel/niet mogelijk is zonder google account, maar ben meteen ingelogd met mijn Google Apps account.

Adresboek en agenda
Het blijkt meteen waarom dat google account zo belangrijk is: dit is namelijk de enige manier om adressen en agenda’s te synchroniseren met de G1. Via Bluetooth wordt geen enkele uitwisselings-functie ondersteund, via de USB kabel blijk je alleen bij de externe flash kaart te kunnen en niet bij het telefoon geheugen zelf. Dat betekent vanzelf ook geen iSync vanuit Mac OSX en geen uitwisseling met Addressbook en iCal.

Die synchronisatie zal dus via google moeten lopen, om dat te configureren is niet helemaal triviaal:

Op de SE werkte iSync juist vlekkeloos, alleen groepen van adressen en agenda’s werden niet ondersteund.

E-mail
Op de G1 zijn er twee ingebouwde opties voor email: een gmail client die onberispelijk werk in alle opzichten, en een meer traditionele email client die je simpel kan configureren met je mail account gegevens. Het gebruik van IMAP over SSL is hier geen probleem, je kan de betreffende instellingen en poort nummers makkelijk invoeren. Er is alleen een groot gebrek aan deze mail client: er wordt geen IMAP IDLE ofwel push email ondersteund. De SE mail applicatie deed dat wel, al ruim twee jaar geleden (alleen was het daar nodig om voor de mailserver van XS4ALL een apart SSL certificaat te installeren).

Web browser
De ingebouwde webbrowser is niets bijzonders, werkt zoals het hoort en zelfs de javascript ondersteuning is acceptabel. Alleen de user interface is te beperkt, navigatie gaat alleen redelijk via obscure toetsenbord commando’s.

Op de SE was een oudere versie van Opera Mobile meegeleverd, maar met wat kunst en vliegwerk bleek het goed mogelijk om de actuele 4.x versie te installeren. Die browser heeft zelfs zonder touch screen een prettigere user interface.

Verder is er ook slecht nieuws voor wat betreft de mobiele versie van Firefox, Fennec, die juist als eerste alpha release beschikbaar is. Het ziet er niet naar uit dat die ooit voor Android beschikbaar komt doordat Android alleen Java applicaties ondersteunt (en Fennec is in C/C++ ontwikkeld).

Muziek speler
De ingebouwde Walkman software van de SE was – na mijn iPod – een belediging, ik heb die nooit gebruikt. Sony heeft destijds een leuk apparaat voor cassettebandjes gemaakt, daar hadden ze het bij moeten laten.

De ingebouwde music player voor Android is een hele verademing. Prettig dat er niet te veel opties zijn, dat houdt het wel overzichtelijk. Alleen kan ik me geen uitgebreide bibliotheek in het ding voorstellen (maar dat gaat ook niet op 8G Flash, max. 16G).

Camera
De 2M pixel camera van de SE is niet veel bijzonders. Maar wel beter dan de 3M pixel camera van de G1! Het beeld is vaag, met vale kleuren en de lichtgevoeligheid is zeer beperkt. Verder kan de G1 met de huidige Android versie geen filmpjes maken (de SE wel, al zijn die het aanzien niet waard). Waar de SE het met een simpele witte LED moets doen als verlichting, heeft de G1 helemaal niets. Donker is gewoon pech gehad.

Android Market: applicaties
Dit is het grote verschil tussen de G1 (ok, en de iPhone) en de rest van de smart phones die momenteel beschikbaar zijn: de open toegang tot het platform voor  ontwikkelaars om applicaties te ontwikkelen en aan de man te brengen. De tegenghaner van de Apple’s App Store is de Android Market.

android_droidVan de honderden beschikbare applicaties heb ik er een aantal geïnstalleerd en vluchtig bekeken.

 • Weer:
  AccuWeather is een simpele widget die de weersverwachting geeft, ook heel aardig voor Nederland.
  Buienradar
  werkt zoals verwacht maar is niet bepaald elegant (de kaart is versmald weergegeven), je kan niet inzoomen en er wordt geen gebruik gemaakt van de locatiedata.
 • Barcodes en Shopping:
 • ShopSavvy leest barcodes met je camera en zoekt de goedkoopste web- en locale shops. Na een aantal scans moet je met een Amerikaanse ZIP code registreren en ik kreeg resultaten in UK ponden of alleen Duitse webshops. Alternatieven zijn er genoeg.
 • CompareEverywhere doet min of meer het zelfde als ShopSavvy, alleen wat minder resultaten maar wel weer links naar reviews.
 • SnapTell zoekt niet alleen op basis van barcode, maar je kan ook een foto van een boekomslag of CD maken om te zoeken. Dit werkt verbazend snel en nog goed ook. Vreemd is dat de foto rsultaten heel anders (uitgebreider) zijn dan de barcode resultaten van de zelfde CD.
  Wel aardig: Barcode Scanner, herkent niet alleen “gewone” barcodes maar ook QR Codes, en laat meteen het gedecodeerde resultaat zien, verder kan je er niet veel mee.
 • Locatie / sociaal netwerk: een BrightKite client, Brightroid, natuurlijk een must met een geo-device zoals de G1. Nog niet getest.
 • Twitter clients zijn er veel, ik heb alleen Twidroid geprobeerd en die werkt goed, ook in de achtergond. Regelmatig worden nieuwe tweets opgehaald en als notoficatie in de boven balk van het scherm getoond.
 • Podcasts, download en beluisteren:
  DoggCatcher ondersteunt (nog) geen Atom feeds en faalt met RSS feeds ook vaak, teleurstellend.
  Het enige alternatief, PodWeasel, werkt nog slechter.
  Voor podcasts zijn we er nog niet (en itunes synchronisatie is ook niet mogelijk).
 • Muziek: de ingebouwde player voldoet prima als basic player.
  StreamFurious speelt shoutcast (MP3) streams, er is een lijst van meest populaire stations, waaronder hypem radio, nice!
 • Shazam herkent muziek die door de microfoon wordt opgepikt, werkt perfect voor niet al te obscure tracks.
 • ScrobbleDroid draait in de achtergrond en “scrobblet” de muziek die je afspeelt naar Last.fm (je hebt daar dan wel een account nodig).
 • TunesRemote belooft dat je er iTunes op een andere computer op het zelfde WiFi network mee kan bedienen. Dat is me niet gelukt.
 • Video
 • Youtube is een ingebouwde player die rechtstreeks youtube films afspeelt. Vreemd genoeg worden niet alle youtube films correct afgespeeld, waarschijnlijk doordat de bitrate of afmetingen te hoog liggen.
 • Video Player speelt video van de externe flash card, alleen formaten die door de G1 ondersteund worden.
 • Locatie/ GPS:
  RideTrac
  volgt de weg die je aflegt (per fiets) en legt die vast in GPS coordinaten. Een test binnen de bebouwde kom gaf me een grillig pad, met vreemde zijsprongen, waardoor de afgelegde weg niet klopte en bovendien door het heen en weer springen kunstmatig lang was.
  Een simpelere applicatie, Location Log, kan punten vastleggen maar daar kan je verolgens vrijwel niets mee (export functie moet nog komen).
 • QypeRadar zoekt naar bestemmingen in de omgeving en toont beschrijvingen en reviews (restaurant, museum, park, etc).
 • Panoramio toont foto’s die in de omgeving gemomen zijn en plaatst ze op de kaart (google maps).
 • Wikitude gaat een stap verder en toont in het camera beeld van de G1 ingetekende contouren van bezienswaardigheden, als een soort radar beeld. Dat werkt uiteraard alleen goed buiten bij vrij zicht op de betreffende objecten.
 • Sky Map geeft op het scherm de sterrenbeelden weer die je in die richting aan de hemel kan zien staan. Leuke applicatie, werkt heel redelijk. Wel moet je ‘s-nachts je scherm minder helder zetten om de echte sterren nog te kunnen zien!
 • Camera
 • De ingebouwde Camera applicatie is heel simpel en heeft een zeer matige user interface.
 • SnapPhoto heeft een iets betere interface en gebruikt de ingebouwde “motion detector” om op een moment te wachten dat je de camera relatief stil houdt, geen luxe met die slechte lichtgevoeligheid. Dit is de enige applicatie die de G1 heeft laten crashen (de GPS module en camera bleven actief, met zeer hoog stroomgebuik tot gevolg).
 • Computer / netwerk tools:
 • ConnectBot is een volledige terminal applicatie met SSH ondersteuning, werkt prefect!
 • DroidFTP is een ftp applicatie, nog niet getest.
 • Port Scandroid een trage maar werkende portscanner (TCP/UDP).
 • WhatIsMyIp? toont de toiegekende IP adressen op de verschillende netwerken (3G, WiFi).
 • Utilities
 • SMS Backup stuurt ontvangen en verstuurde SMS’en naar een gmail account, waar ze onder een label (‘SMS’ default) bewaard worden. Handig! Wel vreemd dat er apart met gmail verbonden wordt, je moet je account gegevens invullen bij setup, terwijl je al een gmail account had geconfigureerd in je Android phone.
 • Cellfinder met welke mobiele operator en antenne ben ik verbonden? Meer een speeltje dan echt nuttig.
 • De ING Wegwijzer geeft de locatie van geld automaten van ING, maar ook concurrerende banken aan. Op de kaart, of in de “radar view” met de camera. Verstandig om ook de concurrenten te tonen, anders was dit een nogal waardeloze applicatie geweest, nu is het juist zeer de moiete waard als je in een vreemde omgeving geld wil pinnen.

Al deze uitbreidingen maken Android tot een tot de verbeelding sprekend systeem. Je kan duidelijk merken dat de ontwikkeling nog in het beginstadium zit, zowel van Android zelf, als van de meeste Market applicaties. Verrassend volwassen uitschieters hebben vaak al een langer verleden op een ander platform, een voorbeeld is Shazam dat op de iPhone al veel succes had.

Door zijn openheid is Android echt een systeem om veel mee te experimenteren. De keerzijde is dat je – zeker in dit stadium – ook veel moet experimenteren om dingen echt werkend te krijgen.

Als je dat niet wilt of daar de tijd niet voor hebt kan je beter een iPhone kiezen. Dat geldt zeker als je een mooi design en consequente user interface belangrijk vind, de HTC G1 is echt grof en onbehouwen in vergelijking met de iPhone.

Voor een veel dieper gaande vergelijking met de iPhone: Perspectives: Ars community compares iPhone and Android G1 (arstechnica.com). Meer vergelijking en een mooie review (frankwatching.com).

Zo, en nu eens gaan kijken hoe je applicaties voor Android kan ontwikkelen!

Reblog this post [with Zemanta]